Aronia, superowoc. Iwona Wawer, Piotr Eggert, Barbara Hołub. Wydanie III rozszerzone





Opis
Dlaczego niepozorna i raczej niesmaczna na surowo aronia jest wielką nadzieją w walce z chorobami cywilizacyjnymi? Otóż z powodu swojego unikalnego składu chemicznego!
Aronia w postaci przetworów może być uznana za żywność funkcjonalną czyli taką, która ma udowodnione funkcje prozdrowotne. Zmniejsza bowiem ryzyko: miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i chorób degeneracyjnych układu nerwowego, spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Spis treści zawiera następujące rozdziały:
1. Aronia a "sprawa polska"
2. Pochodzenie rośliny i jej historia w Polsce
3. Chemia owoców aronii
4. Rodniki i antyoksydanty
5. Antyoksydanty świata roślin
6. Antyoksydanty w diecie człowieka
7. Badania biologiczne związków z aronii
8. Armia i katastrofy
9. Aronia w przemyśle
10. Aronia w kuchni
11. Uprawa aronii
12. Plantacje aronii
13. Pożyteczne adresy dla entuzjastów aronii
14. Skróty i definicje
15. Piśmiennictwo
Książka liczy 221 stron
ISBN 978-3-950905-1-6
Autorzy:
prof. dr hab. Iwona Wawer - jest emerytowanym kierownikiem Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kierownik kierunku Zielarstwo w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie.
mgr inż. Piotr Eggert - jeden z największych znawców uprawy aronii w Polsce, absolwent SGGW. Od ponad 40 lat zajmuje się selekcją, rozmnażaniem i hodowlą tej rośliny na terenie Polski. Jako pierwszy założył w naszym kraju szkółkę sadzonek aronii i nadal korzystając z ogromnego doświadczenia, ją prowadzi.
Barbara Hołub - dziennikarka, autorka kilkunastu książek poradniczych na temat zdrowia i dietetyki. Przez wiele lat pracowała w prasie kobiecej. Kierowała takimi pismami jak "Świat Kobiety", "Kobieta i Życie" czy "Stylowy dom".